Cheesecake
Sastojci su za kalup promjera 22 cm. Za 18 cm smanjite 50%, za 26 cm povećate 50%.
Sastojci:
Kora
- 175 g digestive keksa
- 75 g otopljenog maslaca
Krema od sira
- 600 g krem sira
- 200 g šećera
- 25 g glatkog brašna npr. Podravka
- prstohvat soli
- 1 vrećica bourbon vanilija šećera npr. Dolcela
- 1 vrećica limun šećera npr. Dolcela
- 4 velika jaja
- 2 žlice limunovog soka
- 90 g kiselog vrhnja
Preljev
- 250 g šumskog voća ili voća po želji
- 1 vrećica bourbon vanilija šećera npr. Dolcela
- 3-4 žlice džema po želji, npr. Podravka džem extra šumsko voće
Upute:
- Pećnicu zagrijte na 190°C, a kalup za pečenje premažite maslacem iznutra te izvana obložite s dva sloja aluminijske folije.
- Kekse usitnite u sjeckalici ili istucite batom za meso pa pomiješajte s maslacem. Utsnite ih u dno kalupa, pokušajte da bude ravnomjerno. Najlakše je dlanom ili čašom s ravnim dnom.
- Kekse pecite 10 minuta, zatim ih izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu pećnice na 160°C.
- Sir, šećere, sol i brašno pomiješajte mikserom ili pjenjačom dok se lijepo ne sjedine. Zatim dodajte jaja, limunov sok i kiselo vrhnje i sve dobro promiješajte. Prelijte preko polupečenih keksa.
- Zatim taj kalup s tortom stavite u drugi, veći i dublji i u njega ulijte kipuće vode (dakle oko kalupa s tortom) tako da do dođe do visine oko 1-1,5 cm. Pecite oko 90 minuta. Kad je gotova, torta je malo tamnija i čvrsta na površini, samo u sredini ostane malo ‘mrdava’, ali ne mekana i vlažna – i ne bi smjela puknuti.
- Tortu izvadite iz pećnice i ostavite u vodenoj kupelji dok voda ne postane topla. Sada prođite tankim nožićem uz rub torte kako biste ju odvojili od kalupa – na taj način spriječit ćete pucanje površine torte uslijed hlađenja. Izvadite tortu iz vode, ohladite do sobne temperature, a onda i u hladnjaku najmanje šest sati.
- Poslužite uz preljev od voća koji napravite tako da voće (svježe ili zamrznuto) pomiješajte s vanilijom i malo pekmeza pa kuhate dok voće ne omekša, samo par minuta. Ohladite i koristite uz tortu. Dobar tek!
Izvor: Like chocolate – https://likechocolate.net/2020/07/video-najpoznatije-slastice-svijeta-new-york-cheesecake/
-
Weight: 12 šnitaSlastičarnica: Šarlota
-
Slastičarnica: Francuska priča